Dekkforhandleren Byttdekk har gjennomført en spørreundersøkelse om elbiler og der kommer det frem at så mange som 25% av norske bilkjørere kunne tenke seg å investere i en elbil. Hvis man slår sammen de som sier at de kunne vurdert et slik kjøp havner den totale oppslutningen på solide 63%.

– Undersøkelsen viser blant annet at de viktigste faktorene for å få folk til å bytte til elbil er lengre kjøretid på én ladning, en økning i antall ladestasjoner, samt pris. Dette er viktige funn både for industrien og for dem som tilrettelegger for at Norge går en miljøvennlig framtid i møte.

Ordene tilhører Henrik Bjurheim som er Business Manager i Byttdekk, og det viser seg altså at det alle viktigste for en potensiell elbilkjører er at det skal være billigere å bruke dette alternativet fremfor en bil som går på tradisjonelt drivstoff. Så hva betyr dette: jo, det innebærer at folk ser på lommeboken før de tenker på miljøet når de skal handle seg bil. Miljøaspektet er derfor ikke en avgjørende faktor for om man skal velge tradisjonelle biler eller elbiler. I undersøkelsen kom det klart frem at hensynet til miljøet kom på andre plass.

Elbilforeningen forteller at det fins rundt 85.000 elbiler i Norge i dag, og dette er rundt 3% av den totale bilparken som er på 2,6 millioner biler.

Salget av elbiler går også kraftig tilbake, og faktisk så mye som 37,5% sammenlignet med juli i fjor. Det totale antallet nye elbiler ligger så langt i år på 18.847 og dette er 16,7% lavere enn på samme tid i fjor.

Det er også positive ting å finne i undersøkelsen, og blant annet sier den at kun 4 prosent av de som hadde gått over til elbil ville tilbake til tradisjonelle biler.

Christina Bu, som er generalsekretær i Norsk elbilforening sier følgende i en pressemelding:

– Har du først prøvd elbil, vil du ikke tilbake. Elbileierne opplever elbilen som stillegående, utslippsfri og billig i drift.

Det kommer også frem at hele 70% av de som deltok i undersøkelsen ville kjøpt en elbil hvis de skulle gjort en slik investering i morgen. 16% ville gått for en ladbar hybrid, mens 8% ikke var sikker.

70 prosent av de spurte sier de ville valgt elbil igjen hvis de skulle kjøpt ny bil i morgen, 16 prosent ville valgt en ladbar hybrid, mens 8 prosent er usikre.

Christina Bu ser lyst på elbil-fremtiden i Norge:

– Med bedre utbygd nettverk av ladestasjoner og lengre rekkevidde vil elbilen også kunne brukes på lengre turer og erstatte bensin- og dieselbiler fult ut. Det vil gi bedre luft å puste i og mindre trafikkstøy for alle.