Hva er lån uten sikkerhet?

Veiledningssenteret forside

Lån har en høy stjerne i Norge i dag, og mye av grunnen til det er at de økonomiske vilkårene i lånene har blitt langt bedre de seneste årene.

I tillegg til dette er det færre lån av denne typen som misligholdes og mye av æren for dette skal bankene selv ha. Det har vært gjennomført betydelige innstramminger når det gjelder hvem som kan få tak i slike lån, og dette igjen har sørget for at de som er i fare for å havne i det økonomiske uføret får det stadig vanskeligere med å sette seg i dyr gjeld. Enda vanskeligere skal det bli når det lenge varslede gjeldsregisteret er på plass.

Populært lån

Det usikrede lånet har en viktig plass i norsk økonomi ettersom mange av oss ikke bestandig kan/vil benytte oss av sikrede lånetilbud. Før vi går videre kan det være greit å definere hva som kjennetegner et usikret lån og hvilke konsekvenser dette har for deg. Det usikrede lånet er rett og slett et lån du kan få uten at du behøver å tilby banken sikkerhet for pengene i retur.

Å tilby sikkerhet betyr at du gir banken en garanti for at de skal få pengene tilbake hvis du ikke klarer å betjene lånet, og en slik sikkerhet er noe man må gi når man f.eks. skal kjøpe en bolig eller en bil ved hjelp av et lån. Man stiller med andre ord noe man har av en tilsvarende verdi som det man låner i sikkerhet/pant for pengene man mottar fra banken – og når det gjelder boligkjøp er det vanligvis boligen som stilles som sikkerhet. Misligholder du boliglånet ditt vil derfor banken kunne tvangsselge huset for å drive inn gjelden din.

Dette behøver man altså ikke når man skal låne penger, og dette er noe av grunnen til at lånet er så populært i Norge i dag.

Konsekvens av å ta opp et usikret lån

Det som høres for godt ut til å være sant er som regel akkurat det. Setter man seg inn i bankens situasjon skjønner man naturligvis at de er nødt til å kompensere for den manglende tryggheten de har når de skal låne ut penger uten sikring, og det gjør de enkelt og greit ved å skru opp rentene. De er nemlig så smart at de vet at de i aller fleste tilfellene får pengene sine tilbake, og at de dermed vil tjene gode penger på det. Da er det verdt å ta risikoen og heller ‘tape’ enkelte ganger – skjønt, de får jo pengene sine tilbake da også, bare at det krever andre virkemidler.

Det usikrede lånet vil derfor være mer kostbart for deg enn et vanlig lån, men til gjengjeld har du anledning til å bruke pengene på det du måtte ønskes. Når dette er sagt så skal ikke lånte penger brukes til rent forbruk, for det vitner om dårlig økonomisk sans. Lånte penger bør og skal brukes til å investere i noe som har en håndfast verdi i etterkant, og da kan f.eks. bilkjøp, båtkjøp og oppussing være eksempler på dette. Unntaket er naturligvis i de tilfellene hvor man bruker forbrukslånet som et middel til refinansiering av dyrere gjeld, men dette kan allikevel betegnes som å investere pengene fornuftig.