Gode råd til unge

Posted by

Som ung og student er det fort gjort å havne i knipa, og det er det dessverre mange som smertelig har erfart. Fristelsene er mange og motstandsviljen er svak, og man ønsker å ha de samme godene på hybelen/leiligheten som man hadde når man bodde hjemme.

Dette er dessverre ikke realistisk men det er det ikke mange som forstår før de har etablert 4 handlekontoer med store månedlige utgifter på! Et betalingsproblem er aldri langt unna, det må være klinkende klart, og hvis man unnlater å betale regningene eller rett og slett ikke har råd til det venter det en betalingsanmerkning i det fjerne. Kommer man dithen har man et skikkelig problem og da må man jobbe knallhardt for å gjøre opp for seg. Det er den eneste måten det lar seg løse på, for du må huske at hvis du får en slik anmerkning er du mer eller mindre økonomisk blokkert.

Livet som student er kummerlig, og slik skal det være! Det har alltid vært slik, og med mindre du har svært spandable og godt bemidlede foreldre er du enkelt og greit nødt til å bite i det sure eplet og sette tæring etter næring. Sånn er det bare!

Det høres naturligvis ikke spesielt morsomt ut, og det er det kanskje heller ikke, men sånn er livet. Det er verken urettferdig eller unormalt, det er en del av det å lære seg å leve og det kommer en tid da du må stå på egne ben. Å ta kontroll over sin egen økonomi jo før jo heller er derfor ekstremt viktig.

Det er stor læring i det å spare, og hvis du har en ekstrajobb i studietiden kan det å sette penger i et fond være en veldig god investering. Husk på at du en gang skal kjøpe din første bolig, og da er det alfa og omega at du har en egenkapital å vise frem til banken. Har du det står du veldig godt skodd!